Madrid - Staden som aldrig sover

Madrid: Spaniens huvudstad sen 1561
Antal invånare: 3 miljoner
Religion: 95% katoliker
Statsskick: Monarki
Förr i tiden var Madrid bara en dåsig landsortsstad. Men när Filip II, 1561, gjorde staden till Spaniens huvudstad, fick den en dominerande ställningen under den spanska guldåldern och sen dess har staden bara fortsatt att växa. Madrid är en av Europas yngsta huvudstäder som idag överträffar städer som Sevilla, Toledo och Granada rent politiskt, administrativt och ekonomiskt.

Idag är det många människor från hela Spanien som söker sig till Madrid på jakt efter nya möjligheter. Det är inte många av dagens Madridbor som har sina rötter i staden. På grund av detta ses Madrid som ett sammanhållande centrum.

Det är en livlig stad som har en ganska modern bebyggelse, hög bullernivå och tät trafik. Detta ses i de flesta ögon som något väldigt negativt. Men till saken hör att Madrid har oerhört mycket att erbjuda. I takt med att Spanien har etablerats som medlem i EU har Madrid vuxit som stad. Madridbor brukar skryta genom att säga att "Madrid befinner sig på första trappsteget från himlen räknat".

Staden som aldrig sover

La vida nocturna är det som Madrid bland annat är känt för. Det vill säga det vilda nattlivet. I Madrid umgås man sent på kvällarna och gärna varje kväll i veckan också. Gatorna myllrar av folk som är på väg till en restaurang eller som vandrar från den ena baren till den andra. Madridborna brukar hävda att brist på sömn kan man alltid ta igen senare och avslutar istället natten med chocolate con churros som är ett slags friterad munk som doppas i stark och het choklad.
En naturlig utgångspunkt för nattlivet är Puerta del Sol som är ett stort torg, en vägkorsning och en metrostation i ett. Härifrån har man lätt att ta sig till allt man vill se och uppleva i Madrid.

Mer än bara nattliv

Madrid är mycket mer än bara nattliv och nöjesliv som förvisso är en stor del av staden. I Madrid kan man uppleva andra saker så som kultur, historia och en fascinerande arkitektur som följer olika epoker i stadens historia.
Det man kanske fämst associerar till Madrid är Pradomuséet. Det räknas som ett av världens främsta muséer.
Madrid har också en intressant historia som egentligen inte börjar förrän 852 efter kristus då morerna kom och började nygga en fästning på det område som är Madrid idag. Först i början på 1200-talet fick staden stadsrättigheter och 1561 utnämnde kung Ferdinand Madrid till Spaniens huvudstad.

Klimatet i Madrid kan vara extremt. Det vill säga kalla vintrar och torra heta somrar. Det är absolut inte ovanligt att det snöar i staden i december och januari, men snön ligger dessvärre aldrig kvar på marken. Juli och augusti däremot kan vara olidligt varma och den torra luften brukar göra eftermiddagstimmarna till vilostunder. Inte förrän solen slutar att steka kommer livet igång igen. För att njuta som allra mest av Madrid bör man åka dit under våren och början på sommaren. Då fylls gatornamed sommarterasser som befolkningen kallar det. Alla är ute tills långt in på morgonkvisten.

Besökarnas information om Madrid för turister
heja madrid.
Lades till 12/12/07 21:23:23

det var kul att va i madrid.
Lades till 12/12/07 21:24:05

vackert.
Lades till 01/21/08 17:37:45

Det är bra fakta om vad som finns i Madrid:D.
Lades till 02/06/08 09:36:46

Det är en magisk stad. Den har omfamnat mitt hjärta och jag har återvänt dit 3 gånger. Jag ska nog flytta dit känner mig så hemma har aldrig mått så bra som jag gjort när jag varit där. Världens bästa stad åk dit de inget man ångrar..
Lades till 04/01/08 18:17:48

Skriv en kommentar eller vad ni har för upplevelser av Madrid för turister